Lžičník lékařský (Cochlearia officinalis)

 

Lzicnik_lekarsky

Lžičník dostal své jméno podle tvaru listů, které prý připomínají lžíci. Je to obrovský zdroj přirozených vitamínů a minerálů, obzvlášť vitamínu C. Díky tomu byl od 18. století proslavený jako lék proti kurdějím, námořníci si ho vozili s sebou na zámořské plavby buď sušený, nebo přímo v sudech nakládaný a zkvašený se solí podobně jako okurky nebo zelí. Tuto praxi údajně zavedl již kapitán James Cook.

Pravda je, že listy lžičníku by neškodily zařadit do jídelníčku ani dnes. Nejvíc vitamínů a minerálních látek samozřejmě dostaneme z čerstvé rostlinky nebo čerstvě vylisované šťávy, pomůže nám překonat jarní únavu, urychlí rekonvalescenci, povzbudí látkovou výměnu, upraví
trávení a činnost jater. Můžeme ale nať i nasušit pro pozdější použití, účinky jsou podobné, jenom to není taková bomba. Čerstvá šťáva nebo listy působí opravdu razantně, dokáže tělo
doslova „nadopovat“ vitamíny a minerály a dodá mu spoustu energie.

Sbírá se nať po celou dobu vegetace (na šťávu nebo listy na salát). Pro sušení sbíráme nať v době květu, tedy od května do srpna, nejlépe kolem 10. hodiny dopoledne. Sušíme klidně i na slunci, co nejrychleji, ihned po usušení ukládáme do vzduchotěsných nádob do temna.

Bylinka je jednoletá, 30-50 cm vysoká, s dužnatými stonky a listy. Semena vyséváme přímo na záhon koncem března nebo od srpna do září pro sklizeň v dalším roce. Pokud ji necháme odkvést, sama se vysemení. Nevyžaduje žádné zvláštní podmínky, roste v jakékoli půdě, na slunci i ve
stínu, pouze potřebuje pravidelnou zálivku (vlhčí půdu).

  • avitaminózy, únava, jarní únava, rekonvalescence
  • čistí krev, zlepšuje látkovou výměnu, dna, revmatismus
  • podporuje vylučování žluči, zlepšuje činnost jater
  • podporuje trávení
  • zevně zánět dásní, afty, paradentóza, bolesti v krku

Připravuje se jako:

Čerstvá šťáva – čerstvou nať odšťavíme na odšťavovači nebo pomeleme a vymačkáme. Pijeme 50-200 ml 3x denně.

Nálev – 2 lžičky sušené nati zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, pijeme 3x denně šálek nebo používáme k výplachu a kloktání.

V kuchyni:

Můžeme použít do salátů nebo pomazánek, množství chce vyzkoušet, bylinka je trochu hořká.