Bylinkova kucharka velka

490,- Kč

Zasílám poštou, na přání i s věnováním.

Objednat

Jak to všechno začalo…

Kdysi dávno jsem si koupila semínka brutnáku a měla jsem radost z každé rostlinky, která vyrostla. Druhý rok se ale začal objevovat doslova všude – na záhonech, na trávníku, na příjezdové cestě. Vysemeňoval se několikrát do roka a zpracovat ho na čaje pro léčení byl nadlidský úkol, takže většina rostlin skončila nakonec na kompostu. Do té doby, než jsem ho ochutnala J

Dnes jsem vděčná za každou rostlinku. Když vyroste na tom správném místě, nechám ho vykvést a vysemenit, nebo ho v květu seberu na sušení. Když vyroste někde, kde se to zrovna moc nehodí, sním ho.

Časem jsem se naučila využít všechno, co mi zahrada nabízí. Když začnete používat jitrocel, sedmikrásky a pampelišky, které rostou v trávníku, ušetříte místo na záhonech pro zeleninu a pěstované bylinky. Když začnete používat kopřivy a lebedu, ušetříte čas i místo při pěstování špenátu. Šťovík nahradí ocet a citrón, saturejka pepř, spolu s pažitkou i sůl. Rozmarýn nám zlepší paměť a tymián ochrání před chřipkou a dalšími virózami.

Používat bylinky v kuchyni se prostě vyplatí po všech stránkách. Jen je musíte napřed trochu poznat a zjistit, k čemu se hodí. Není to úplně tak, jak říkal jeden nejmenovaný kuchař: „když nemáš saturejku, vraž tam šalvěj…“ Každá bylinka má svou chuť, vůni i specifické léčivé účinky. A s každou se také jinak zachází.

Superpotraviny z vlastní zahrádky

Hitem dnešní doby jsou tzv. superpotraviny. Chia semínka, avokádo, chlorela, quinoa, kokosový olej… Určitě jsou zdravé, ale mají jednu velkou nevýhodu. Nejsou naše, nejsou místní. Dováží se přes půl světa, pěstují se na plantážích, kvůli kterým se kácí deštné pralesy a zanechávají velkou ekologickou stopu. A musíme si je koupit, obvykle za docela slušné peníze. Přitom naše obyčejné bylinky mají úplně stejnou sílu a výživovou hodnotu, rostou nám doslova pod okny a prospějí mnohdy mnohem víc, než ty draze kupované. Jen to chce trochu změnit myšlení a nepovažovat třeba kopřivu, pampelišku a jitrocel jen za plevel nebo léčivou rostlinu, ale i za potravinu.

Když zařadíte listy pampelišky častěji do jídelníčku, zlepšíte si stav jater, slinivky i ledvin. Kuřáci si pravidelným pojídáním větších dávek pažitky a petržele vyčistí plíce a pravděpodobně se ochrání před rakovinou plic. Prostatici mohou své potíže zmírnit konzumací kopřivy a dobromysli. Pokud jste náchylní k infekcím a bojíte se chřipky nebo dalších viróz, přidejte do jídelníčku tymián, mateřídoušku a yzop. Astmatici by měli pojídat po celý rok řeřichu a saturejku. A hlavně nezapomínejte, že bylinky jsou léčivé nejen jako prevence proti nemocem, ale také jsou zdrojem vitaminů, minerálů a enzymů, které potřebujeme pro obnovu a regeneraci celého těla. Přinášejí nám energii, vitalitu, nastartují imunitní systém a i když třeba úplně nevyléčí naše chronické nemoci, alespoň je zmírní a dokáží, že se cítíme mnohem lépe.

Kuchařka s informacemi o bylinách? Nebo kniha o bylinách s recepty?

V kuchařce jsem spojila zkušenosti ze své více než 30leté praxe bylinářky s celoživotní vášní pro vaření. Najdete zde 32 druhů běžných bylin a koření, návody na jejich pěstování, sběr, použití k léčení a více než 150 receptů z celého světa. Všechny pokrmy jsou vyladěné tak, aby byly chutné, lehce stravitelné a v naprosté většině hotové do 30 minut.

V úvodu jsem zmínila i několik důležitých zásad správného stravování, čili něco jako návod, jak správně jíst. Dohromady je to vlastně takové 3 v jednom – kuchařka, učebnice správné výživy a základní příručka bylinkářství pro začátečníky i pokročilé.