Barborka (Barbarea vulgaris)

 

 

            Barborku pěstovaly naše babičky (nebo prababičky) jako salátovou zeleninu. Doporučuji i dnes, protože nevymrzá, listy zůstávají zelené i pod sněhem a tak nám zaručí příjem čerstvých biovitamínů po celou zimu. Navíc má ještě i léčivé účinky, i když čaj se z ní opravdu nevaří, listy se chroupou jenom čerstvé.

Je to dvouletá rostlinka stejně jako salát nebo ředkvička. První rok vytváří přízemní růžice listů, druhý rok vykvete, vytvoří semena a zahyne. Semena můžeme sebrat pro vysetí v příštím roce. Pěstujeme na záhoně, sazeničky můžeme předpěstovat v truhlíku, abychom měli časnější úrodu. Je mrazuvzdorná, snáší mráz až -28°C a roste u nás opravdu dobře, vždyť dřív se pěstovala v téměř každé zahrádce, i když dnes už ani nevíme, co to vlastně je.

Listy můžeme sbírat postupně jak obrůstají, pokud vždycky nějaký na rostlince necháme, znovu obroste.

 

  • čistí krev
  • podporuje látkovou výměnu
  • povzbuzuje k práci ledviny
  • zásobuje tělo vitamíny a minerálními látkami
  • vhodný doplněk stravy při akné a ekzému
  • listy se přikládají jako obklady na rány a krvácející poranění

 

V kuchyni: listy se přidávají do salátů, mohou se vařit místo špenátu nebo zelí jako příloha k masu. Jsou vítaným oživením jídelníčku zejména v zimním období.