Angínovník čínský (Belamcanda chinensis)

Anginovnik_cinsky

 

Jak už napovídá název, rostlinka se užívá hlavně při angíně. Traduje se, že při antíně i jakýchkoli bolestivých otocích krku a potížích s polykáním stačí ustřihnout dvoucentrimentrový kousek čerstvého listu, půl minuty žvýkat, vyplivnout a je po bolesti. Sice to funguje, jenže za cenu znecitlivění celého krku, úst i jazyka, něco jako při anestézii u zubaře. Je to velmi nepříjemné, proto doporučuji raději kloktat silnou tinkturou. Škodlivé bakterie to zabije stejně spolehlivě, uleví od bolesti a otoků, ale bez nežádoucích vedlejších efektů.

Čaj se užívá hlavně při kašli a nachlazení, ale ve směsích můžeme sušenou bylinku použít i při cukrovce nebo jakékoli jiné hormonální nerovnováze.

Listy se sbírají od jara do podzimu, suší se ve stínu. Rostlinka je teplomilná, ale pokud ji na zimu přikryjeme klestím, můžeme ji pěstovat i na zahradě. Nevymrzla mi ani při mrazech -25°C. Nemá žádné zvláštní nároky na pěstování, stačí běžná zahradní zemina a slunečná poloha.

  • angína, bolest v krku, oteklé krční uzliny
  • kašel, záněty horních cest dýchacích
  • upravuje práci hormonálního systému
  • revmatismus
  • cukrovka
  • záněty ledvin a močových cest

Připravuje se jako:

Tinktura – čerstvé listy natrháme na kousky, zalijeme vodkou tak, aby byly potopené, necháme louhovat 10 dní, slijeme a vymačkáme. Při potížích užíváme kávovou lžičku tinktury do sklenice vlažné vody, důkladně kloktáme každé 2 hodiny. Pokud začneme včas, můžeme se během 2-3 dnů zbavit angíny, pro jistotu ale kloktáme ještě další 2 dny, i když jsme již zdánlivě bez potíží.

Nálev – kávovou lžičku sušených listů zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, pijeme 4x denně 125 ml. Častěji se užívá do směsí než samotná.

Sazenice k prodeji.