Kalísie voňavá (Callisia fragrans)
Kalísie pochází z tropické Ameriky, ale v poslední době se u nás začíná pěstovat jako léčivá rostlina hlavně díky svým silným detoxikačním účinkům. Očišťuje játra, trávicí trakt. Ledviny, prostě detoxikuje celé tělo. Není to ale úplně bez komplikací. Při velkém zanesení organizmu může dojít vlivem prudké detoxikace k dočasným vyrážkám, otokům, nevolnosti, průjmu a slabosti. Tyto příznaky většinou odezní po prvních dnech léčby. Je ale možná i osobní nesnášenlivost, proto je na uvážení každého, jestli se do toho pustí nebo ne. Určitě by to neměli riskovat těhotné a kojící ženy a děti. Ostatní musí mít na paměti, že je to opravdu „drsný“, ale účinný prostředek, který vám jako kartáč pročistí celé tělo a může zbavit mnoha „nevyléčitelných“ nemocí. Proto je nutné nepřekračovat uvedené dávkování ani dobu používání. Zevně je šťáva z čerstvých listů hojivá podobně jako gel z aloe, může se použít na rány, spáleniny a vyrážky, ale i na bradavice.
Tropická rostlinka, která se u nás dá pěstovat jako pokojová v květináči. Nesuší se, stejně jako aloe se používají čerstvé listy, ale musí být až ze
starších rostlin, dlouhé alespoň 20 cm a na rostlině jich musí být nejméně devět. Stonek je v té době zbarvený do fialova. Před zpracováním je dobré listy (nebo kolínka) vložit do sáčku nebo zabalit do černého papíru a nechat 3-7 dní v chladničce v zásuvce na zeleninu. Je to osvědčený ruský recept, jak dostat z rostliny maximum účinných látek.
- výrazný antioxidant, vychytává volné radikály
- detoxikace jater
- celková detoxikace organismu
- protinádorové účinky
- záněty žaludku a střev, vředy žaludeční a peptické
- záněty žlučníku a žlučových cest
- záněty ledvin a močových cest
- zevně bradavice, rány, vředy, otoky
Připravujeme jako:
Nálev – jeden list ze starší rostliny natrháme na kousky, zalijeme litrem vroucí vody, necháme 24 hodin vyluhovat, slijeme do termosky nebo do porcelánové nádoby s víčkem. Užíváme 50 ml 3-4x denně hodinu před jídlem, ohřáté na tělesnou teplotu (ne v mikrovlnce!!)
Tinktura – dělá se z kolének lodyhy. 30 kolének naložíme do 1 l lihu 60 %, necháme 14 dní vyluhovat v uzavřené nádobě, každý den protřepeme. Slijeme do sklenic. Užíváme 10-30 kapek v 30 ml vody 1-2x denně hodinu před jídlem po dobu jednoho měsíce, potom uděláme týdenní přestávku a ještě jednou opakujeme.