Krvavec menší (Sanguisorba minor)
Tradiční zelené koření našich babiček s jemnou okurkovou příchutí plné vitamínů a minerálních látek. Dříve se rostlinka pěstovala na každé zahrádce a určitě by nebylo na škodu tuto tradici obnovit. Krvavec roste bujně, čím víc ho sestříháváme, tím víc listů nasazuje a tak máme zajištěno zelené koření od časného jara až do zámrazu. A nebo po celý rok, protože pokud rostlinku na podzim přesadíme do květináče, můžeme čerstvé lístky sbírat i v zimě.
Má ale i léčivé účinky, kořen působí proti bakteriálním průjmům, nať upravuje trávení a při kojení zvyšuje tvorbu mateřského mléka.
Je to vytrvalá, nízká rostlinka s přízemní růžicí listů. Je naprosto nenáročná, roste na slunci i ve stínu, v jakékoli půdě, i když dává samozřejmě přednost zemině výživné, humózní.
Pro použití v kuchyni sbíráme mladé listy, rostlinky pravidelně seřezáváme, aby vytvářely stále nové lístky, protože když vykvetou, trochu zhořknou a ztrácejí svou jemnou chuť. Pro sušení sbíráme nať od dubna do září, kořeny na podzim nebo na jaře. Sušíme ve stínu.
- povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení
- jarní únava, avitaminózy
- zvyšuje produkci mateřského mléka
- kořen na úporné a bakteriální průjmy, střevní chřipka
- z kořene kloktadlo na záněty v dutině ústní, krvácení dásní, bolesti v krku
Připravuje se jako:
Odvar z listů – 2 lžičky sušených listů zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 5 minut vařit, ihned slijeme. Pijeme 2-3 šálky denně.
Odvar z kořene – polévkovou lžíci suchého kořene zalijeme 1/4 l studené vody, necháme 5 minut vařit, 10 minut vyluhovat, při průjmech pijeme 2-3x denně.
Kloktadlo – 3 polévkové lžíce kořene zalijeme litrem studené vody, necháme přejít var, 30 minut vyluhovat, slijeme. Používáme k výplachům úst a kloktání.
V kuchyni:
Jako zelené koření můžeme přidávat do salátů, pomazánek, polévek, k masu, vejcím, do omáček, prostě téměř kamkoli. Můžeme třeba spolu s česnekem medvědím, naťovou cibulkou nebo brutnákem použít jednoduše k posypání chleba s máslem nebo vařených brambor. Jako koření
se nejčasněji kombinuje s estragonem, cibulkou, česnekem a tymiánem.