Kustovnice čínská (Lycium chinense)
Plody kustovnice se v Číně používají v léčení i jako ovoce již tisíce let. V poslední době se jejich sláva dostala i k nám, a to především pro výrazné imunostimulační účinky. Sušené plody jsou vhodným doplňkem stravy při jakémkoli oslabení organismu, např. v rekonvalescenci, při
anémii, alergiích, opakovaných virózách či bakteriálních infekcích, ekzémech a poruchách metabolismu. Zlepšují také zrak a působí jako afrodisiakum.
Kustovnice je bujně rostoucí keř 2-3 m vysoký. Může se bez problémů pěstovat i u nás, bez poškození snáší mrazy až do -23°C. Vyžaduje humózní půdu a slunečnou polohu, pro vyšší plodnost jsou potřeba dvě rostliny, zasazené vedle sebe, protože kvete dost pozdě (koncem srpna, v září) a nakvétá postupně, takže i když je samosprašná, při jedné rostlině se neutvoří dostatek plodů. Nejlépe je sníst plody čerstvé, jsou velice sladké a lahodné a sušené pro další použití zakoupit. Stejně jich nikdy nedokážeme vypěstovat tolik, abychom mohli sklidit dost plodů k usušení na celou zimu. Jakmile totiž jednou ochutnáte, už bez ní nedokážete být!
- stimuluje imunitní systém
- chronické virózy a bakteriální infekce
- snižuje hladinu krevního cukru
- snižuje krevní tlak
- zlepšuje metabolismus tuků, cholesterol, obezita
- zlepšuje zrak, šeroslepost
- podpora chemoterapie, napomáhá regeneraci buněk po ozáření
- podporuje látkovou výměnu, činnost jater a vylučování kyseliny močové, dna, revmatismus
- stimuluje tvorbu červených krvinek, anémie
- zvyšuje hladinu testosteronu, zvyšuje potenci a plodnost
Připravuje se jako:
Odvar – 3 lžičky plodů zalijeme 3/4 l studené vody, necháme 3 minuty vařit, celou dávku vypijeme během dne, rozmočené plody sníme.
Sušené plody – polévkovou lžíci denně jako prevence a tonikum
V kuchyni:
Sušené plody můžeme používat stejně jako rozinky do buchet a koláčů nebo ovocných knedlíků. Z čerstvých plodů můžeme lisovat šťávu, zavařovat je jako kompoty, zamrazit, ale stejně jeúplně nejlepší je sezobat rovnou čerstvé z keře.