Pupalka dvouletá (Oenothera bienis)
Pupalkový olej asi není třeba nijak zvlášť představovat, známe ho všichni. Prodává se v lékárnách a má úžasné léčivé účinky. Snižuje tlak a cholesterol, čistí cévy, pomáhá při kardiovaskulárních onemocněních, při ženských hormonálních problémech, ekzému a lupénce, zlepšuje stav při autoimunitních nemocech jako je roztroušená skleróza, revmatoidní artritida, Crohnova nemoc.
Farmaceutické firmy se nám snaží namluvit, že olej ze semen doma nevyrobíme (což je pravda), a že ostatní části pupalky jsou v léčení naprosto neúčinné. A to tedy rozhodně pravda není!!!
Pupalku používali k léčení i severoameričtí indiáni a ti používali kořen, listy, květy a semena, stejně jako u všech ostatních bylin. Olej se začal průmyslově vyrábět až v 80. letech 20. století, léčivé účinky pupalky jsou ale známé už několik století.
Prášek ze semen nám udělá stejnou službu jako olej, úžasné léčivé účinky má i kořen, zvláště zajímavý je účinek na poruchy metabolismu – cukrovku a obezitu – napomáhá hubnutí tím, že podporuje spalování usazeného tělesného tuku. Listy můžeme použít v čaji na průjem nebo jako obklady na ekzémy. Nejméně účinných látek je v květech, používají se spíš na zlepšení vzhledu míchaných čajů, nebo čerstvé na ozdobu salátů a chlebíčků.
Kořen je i vynikající zelenina, doporučuji zařadit do jídelníčku diabetikům, srdcařům a na celkové posílení organismu, působí preventivně i léčivě.
Kořeny pro léčivé účely sbíráme z dvouletých rostlin – na podzim, nejlépe v říjnu, brzy po ránu. Pokud chceme pěstovat pupalku jako zeleninu, pěstujeme ji na vyvýšeném záhoně stejně jako mrkev a petržel. Ve výživné a hluboké půdě kořen dorůstá délky až 30 cm, je křehký a velmi chutný, chutí připomíná černý kořen. V tomto případě sklízíme kořeny z jednoletých rostlin.
- upravuje ženský hormonální systém, nepravidelná a bolestivá menstruace, PMS, neplodnost, cysty
- snižuje tlak a cholesterol
- čistí cévy, zlepšuje krevní oběh, bércové vředy, hemoroidy, prevence a doléčení infarktu a mrtvice
- ekzém, atopický ekzém, lupénka
- zlepšuje celkový stav při autoimunitních nemocech, revmatoidní artritida, roztroušená skleróza, Crohnova nemoc
- rekonvalescence, únava, celková slabost
- snižuje hladinu krevního cukru
- napomáhá spalování tělesného tuku při hubnutí
- listy průjem
- listy zevně ekzém, atopický ekzém
Připravuje se jako:
Tinktura z kořenů – čerstvý kořen nastrouháme, zalijeme vodkou tak, aby bylo vše ponořené, necháme 14 dní vyluhovat. Slijeme, užíváme 15-25 kapek 2-3x denně.
Prášek ze semen – semena necháme zaschnout, rozemeleme na prášek, užíváme kávovou lžičku prášku 1x denně po dobu 4 měsíců.
Obklad z listů – čerstvé listy zahřejeme na pánvi na olivovém oleji, necháme zchladnout do příjemné teploty, přiložíme na postižené místo, převážeme, necháme působit nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Nálev z květů – 2-3 čerstvé květy dáme do konvice s kouskem aromatické bylinky (meduňka, šanta, čechřice, máta…), přidáme několik listů rakytníku a schizandry a zalijeme 1,5 l vroucí vody. Necháme 10-15 minut vyluhovat, scedíme, popíjíme během dne. Je to velmi osvěžující čaj s mírně tonizačními účinky.
V kuchyni:
Kořeny se mohou syrové nastrouhat do míchaných salátů, nebo se připravují stejně jako kořenová zelenina – nastrouhané nebo nakrájené do polévek a omáček. Můžeme je i dusit, přidávat do čínského woku, nebo uvařit cca 20 minut ve vývaru a podávat přelité máslem, bešamelem nebo sýrovou omáčkou stejně jako černý kořen.
Mladé listy sbírané před rozkvětem se hodí do salátů, mají trochu nahořklou chuť, ale kdo má rád rukolu, jistě si je oblíbí.
Květy používáme ke zdobení salátů, studené mísy nebo obložených chlebíčků.