Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Šalvěj lékařská by neměla chybět v žádné bylinkové zahrádce. Je to vynikající bylinka na bolesti v krku a angínu, pomáhá při cukrovce a je nepostradatelná při potížích v klimakteriu. Je to nízký keřík, který v našich podmínkách dorůstá výšky kolem 60 cm. Vyžaduje slunečné stanoviště a propustné půdy, spíš sušší. Množí se semeny, bylinnými řízky nebo dělením trsů na jaře.
Sbírají se listy nebo celá nať od května do června, před rozkvětem, nejlépe kolem poledne. Nať seřízneme asi 10 cm nad zemí, usušíme ve stínu zavěšenou ve svazečcích a suché listy odrhneme. Rostlinka znovu obroste, podruhé můžeme sklízet začátkem září. Před zimou jí ale musíme umožnit vytvořit nějaké nové zelené větvičky, jinak by mohla vymrznout. Uschlé výhony zastřiháváme až na jaře.
- snižuje nežádoucí pocení
- snižuje hladinu krevního cukru
- antibiotický účinek na záněty močových cest, bolesti v krku, angínu, gynekologické záněty
- posiluje nervy
- tinktura zvyšuje nízký tlak
- výplach úst po zubařských zákrocích proti bolestivosti a na podporu hojení
Připravuje se jako:
Nálev – 1 kávovou lžičku přelijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, 2x denně šálek.
Víno – 80 g listů naložíme na 10 dní do sladšího bílého vína, scedíme a vymačkáme. Užíváme polévkovou lžíci po jídle na posílení nervů.
Proti cukrovce – denně sníme 5-7 čerstvých lístků šalvěje, samotné nebo s chlebem namazaným máslem.
Koupel – 4 hrsti listů zalijeme ráno studenou vodou, večer přihřejeme k varu, slijeme do vany. Koupele jsou antibakteriální, čistí mastnou pleť s vřídky a posilují nervy.
Tinktura – čerstvé lístky zalijeme vodkou v poměru 1:2, necháme 10 dní vyluhovat. Užíváme 1-2 kávové lžičky (podle hmotnosti) nárazově při sníženém tlaku, okamžitě zvyšuje tlak při akutních potížích.
V kuchyni:
Hodí se do nádivek, paštik, marinád, k rybám, tučnému masu, do sekané. Je oblíbená zejména v balkánské, italské a francouzské kuchyni. Do pokrmů i marinád jí ale přidáváme jenom málo, mnohem méně než ostatních bylinek, protože je velmi aromatická a trochu natrpklá.