Čechřice vonná (Myrrhis odorata)

Cechrice

 

Čechřice je evropská rostlinka, ve volné přírodě ji však dnes už téměř nenajdeme. Vzácná je i na zahrádkách, nedá se pěstovat z jarních výsevů, protože semínka klíčí pouze čerstvá, jakmile zaschnou, už z nich nic nevyroste.

Dříve ale byla hojná, jako léčivá rostlina se používala již od starověku, především na všemožné trávicí a plicní potíže. Naše  babičky ji používaly jako součást koření na ryby a maso a také k aromatizování čaje. Nádherně voní a dokáže zlepšit chuť i vůni jakéhokoli čaje. Navíc je i sladká, čerstvé i sušené listy se používají jako přírodní sladidlo.

Sbírají se listy nebo kořeny. Listy čerstvé po celou dobu vegetace, k sušení od května do července. Kořeny sbíráme v říjnu.

 

  • zlepšuje trávení, reguluje chuť k jídlu
  • mírní nadýmání, křeče žaludku a střev
  • odhleňuje, mírní kašel, záněty horních cest dýchacích
  • snižuje počet a intenzitu astmatických záchvatů
  • přírodní sladidlo pro diabetiky
  • vhodné geriatrikum – tonizační účinky nejen pro seniory

 

Připravuje se jako:

Nálev – kávovou lžičku listů zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, pijeme 2-3x denně.

Likér – listy zalijeme brandy nebo vodkou tak, aby byly ponořené, necháme 10 dní vyluhovat, slijeme. Pijeme likérovou sklenku 1x denně večer jako tonikum pro posílení organizmu. Pomáhá při nespecifických trávicích potížích, chronickém kašli, únavě a stresu se žaludečními problémy, jako univerzální tonikum pro starší lidi.

V kuchyni:
Listy můžeme použít jako domácí náhradu stévie, i když sladivost je o něco menší. K rybám a tejkům se hodí v kombinaci s tymiánem a rozmarýnem. Jako koření k tučnému masu zlepšuje stravitelnost, urychluje trávení a zamezuje nadměrnému vstřebávání tuků.

Sazenice k prodeji.