Lebeda zahradní (Atriplex hortensis)
Vynikající salátová zelenina se zajímavými léčivými účinky. Obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, E a hlavně velké množství dobře vstřebatelného vápníku, který je důležitý pro stavbu kostí a zubů. Rostlinka pomáhá při křivici u dětí nebo osteoporóze, měla by být pravidelnou součástí jídelníčku vegetariánů a hlavně žen v období klimakteria a těhotenství, kdy tělo potřebuje větší přísun vápníku v přirozené podobě. Tím ale její užitečnost nekončí, lebeda totiž účinně odhleňuje plíce a čistí klouby od krystalků kyseliny močové.
Listy na sušení se sbírají v době květu před vytvořením semen, suší se ve stínu. Na doplnění vápníku užíváme pouze čerstvou šťávu z celé nadzemní části rostliny.
Rostlinka je nenáročná, roste rychle a bujně, v době květu může být až 1,5 metru vysoká. Lépe se jí daří na slunci. Vytváří velké množství semen, stačí nechat jednu rostlinu na záhoně nesklizenou a další rok máme o úrodu postaráno.
- rozpouští hleny v plicích i průduškách, kašel, nachlazení, chrapot
- revmatismus, dna, otoky kloubů
- akné, ekzémy, kožní vyrážky, nečistá pleť
- osteoporóza, křivice u dětí
- v těhotenství jako prevence proti kazivosti zubů a vyplavování vápníku z kostí
- semena nenávykové projímadlo
Připravuje se jako:
Čerstvá šťáva – celou nať odšťavíme na šnekovém odšťavovači nebo umeleme a vymačkáme šťávu. Užíváme 1/4 sklenky se lžící medu při nachlazení s kašlem, chrapotu, křivici a osteoporóze. V těhotenství stejnou dávku několikrát týdně nebo pravidelně salát z čerstvých listů.
Odvar – 2 lžíce čerstvé nati zalijeme 1/4 l studené vody, vaříme 3 minuty, necháme 1/2 hodiny vyluhovat, sladíme medem. 4x denně 125 ml při kašli.
Nálev – 2 lžíce čerstvé nati nebo 1 lžíci sušené zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat, pijeme 3-4x denně při dně, revmatismu a na kožní problémy.
V kuchyni:
Naše babičky a prababičky lebedu jedly často, ať už pěstovanou, nebo planě rostoucí. Mladé lístky jsou křehké, s jemnou salátovou chutí a hodí se do salátů a pomazánek, ve kterých svou zářivou červenou barvou působí velice zajímavě. Ze starších listů uvaříme velice chutný špenát s nízkým obsahem kyseliny šťavelové (tedy vhodný i pro ty, kteří mají potíže s ledvinami).