Perila křovitá (Perila frutescens)

 Perilla

Perila se použřívá již po staletí v tradiční čínské medicíně. Lze ji pěstovat i u nás, což vřele doporučuji, protože je to výrazné antihistaminikum, čili potlačuje alergické projevy organismu a můžete ji vyzkoušet u všech alergických reakcí od senné rýmy, přes astma až po atopický ekzém. Také velice dobře zabírá při chřipce a nachlazení, zvláště když je spojeno s kašlem a horečkou. Ale i pokud jste úplně zdraví, perilu doma užijete – v Číně je to oblíbená zelenina, listy se přidávají do salátů a čínských zeleninových jídel. A aby toho nebylo málo,  ještě nám na zahrádce udělá velikou parádu – je celá tmavě fialová, velice dekorativní. Prostě univerzální bylinka, která by v biozahrádce určitě neměla chybět.

 

Je jednoletá, semínka musíme vysévat každý rok znovu, ale tvoří je bez problémů, takže z jedné rostliny můžeme další rok mít celý purpurový jedlý záhon. Semínka vyséváme počátkem dubna do truhlíčků, sazeničky přesadíme do květníčků a na záhon dáváme až po jarních mrazících, je citlivá na mráz. Vyžaduje slunnou polohu, jinak žádnou zvláštní péči nepotřebuje.

Pro léčivé účely se sbírají listy od května do června, suší se ve stínu.

 

  • uvolňuje hleny, kašel, bronchitida
  • snižuje horečky, chřipka, nachlazení
  •  podporuje trávení, tlumí nadýmání
  • alergie – astma, senná rýma, astma, atopický ekzém
  • silný antioxidant, vychytává volné radikály a tím preventivně chrání proti mnoha civilizačním nemocem

Připravujeme jako:

Nálev – 1 lžičku sušených listů (nebo 2 lžičky čerstvých) zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, 3x denně šálek.

Sazenice k prodeji.